Wanneer u letsel oploopt door een ongeval is uw eerste zorg natuurlijk om zo snel en zo goed mogelijk te herstellen. Wellicht staat u niet eens stil bij het claimen van uw letselschade. Zeker bij ernstige verwondingen zijn er andere zorgen. Hoe verloopt het herstel? Kan ik mijn werk nog doen? Kan ik mijn sociale leven weer oppakken zoals het was vóór het ongeval? Toch is het belangrijk om ook stil te staan bij de mogelijkheid voor het claimen van uw letselschadevergoeding.
Wat valt onder letselschade?
Letselschade omvat niet alleen de kosten die direct het gevolg zijn van de gebeurtenis. Denk daarbij aan medische kosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, vervoerskosten, kosten voor opvang van de kinderen, voor hulpmiddelen of hulp in huis. Er komt vaak nog veel meer bij kijken. Daarom moet u bij een letselschadevergoeding ook denken aan zogenaamde indirecte kosten. Misschien moet u een andere auto kopen, eentje waar een rolstoel in kan worden vervoerd. Of er moeten woningaanpassingen worden uitgevoerd waarvoor u geen vergoeding krijgt van de gemeente omdat uw inkomen daarvoor te hoog is. Dit soort kosten kunt u laten verhalen op de veroorzaker van het ongeval. In vrijwel alle gevallen verlopen de onderhandelingen over de vergoeding van letselschade via de verzekering van de tegenpartij.
Immateriële schade
Vaak wordt bij letselschade in eerste instantie gedacht aan de directe kosten. Maar er is ook vrijwel altijd sprake van immateriële schade. U krijgt na een ongeval ook te maken met lichamelijke pijn, verdriet en een tijdelijk verminderde levenslust. Als u blijvend letsel heeft opgelopen, is de emotionele schade nog groter. Als u als gevolg van de gebeurtenis niet meer het leven kunt leiden van daarvoor, dan kan dat een flinke impact op u hebben. U kunt misschien uw hobby’s niet meer doen. Niet meer werken. Niet meer op vakantie. Niet meer zelfstandig reizen. Voor dit soort leed kan smartengeld worden geclaimd bij de tegenpartij. Hoewel we hier niet in Amerika wonen waar soms miljoenen worden toegekend, heeft u wel recht op een bedrag aan smartengeld als tegemoetkoming voor het leed dat u als slachtoffer is berokkend.
Wel of niet naar de rechter?
Voor het claimen van letselschade is de gang naar de rechter meestal niet nodig. U kunt contact opnemen met letselschadebureau JBL&G. Zij hebben ervaren juristen in dienst die u kunnen bijstaan bij het claimen van schadevergoeding bij letselschade. Dit gaat in eerste instantie zonder tussenkomst van de rechter. Er wordt onderhandeld met de verzekeraar van de tegenpartij over de maximale schadevergoeding. Vaak is de andere partij er ook bij gebaat om het niet tot een rechtszaak te laten komen. De wederpartij zal er wel alles aan doen om tot een zo laag mogelijke vergoeding te komen. Daarom is het van groot belang dat u alle informatie en alle bewijsstukken, zoals van gemaakte kosten, aan uw letselschadejurist overlegt. Op die manier kan deze zo goed mogelijk voor u onderhandelen.