NEDERLAND - Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën! Op de eerste zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Gezellig met vrienden of familie genieten van al het lekkers van de barbecue. Helaas gaat het soms ook wel eens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Houd het daarom veilig. Hier leest u over veilig barbecueën.

Laat de barbecue buiten

Een barbecue is bedoeld om buiten te gebruiken. Laat deze ook buiten. Ook als uw feestje in het water dreigt te vallen door een regenbui. Een barbecue binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de barbecue bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer u de barbecue binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kunt u er ziek van worden en in een ernstig geval kunt u er zelfs aan overlijden. Laat de barbecue daarom buiten.

Tips voor de barbecue

Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Welke u ook gebruikt: een barbecue is een verbrandingstoestel en daarmee heeft u dus kans op een (ongecontroleerde) brand. Om dat te voorkomen kunt u gelukkig zelf ook veel doen.

  • Maak de barbecue altijd goed schoon en maak ook de bakjes die het vet opvangen altijd leeg; het oude vet is extra brandstof wanneer er iets mis gaat!
  • Zet de barbecue bijvoorbeeld op veilige afstand van schuttingen, heggen, (party)tenten, tuinmeubels enzovoort.
  • Verplaats de barbecue niet als deze aan is.
  • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue.
  • Ook is het goed om een blusmiddel in de buurt te hebben, bijvoorbeeld een emmer zand.
  • Om uzelf te beschermen tegen spatten en vonken is het slim om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën. Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen.
  • Barbecue niet op het balkon. De rook kan de woning worden ingeblazen met kans op koolmonoxide (CO) in de woning (en is ook overlast voor uw buren).

En geniet van de barbecue!