Want wie kijkt er nu niet uit naar die speciale kerstrecepten? Er is altijd wel iemand die iets speciaals maakt en dat gerecht moet absoluut op tafel staan anders is de Kerst niet compleet. En hoe leuk is het om eenmaal per jaar te horen 'Ik ken niemand anders die dit gerecht maakt zoals jij'.
Als voorgerecht wordt er vaak gekozen voor de immer populaire garnalencocktail of de carpaccio. Een verwarmd pasteitje met romige ragout doet het ook altijd goed. Zowel de carpaccio als het pasteitje kent inmiddels ook vele verschillende varianten, zelfs vega.Bij een hoofdgerecht wordt er vaak voor rollade, varkenshaas of wild gekozen waarbij een cranberrysaus, rodewijnsaus of champignonroomsaus niet kan ontbreken tijdens kerst. Ook gourmetten en fonduen we een hoop af. Gelukkig wordt er inmiddels ook hierbij steeds vaker vegetarisch gegeten. Zo is de kaasfondue nog steeds populair en zien we de stoofperen en onze geliefde aardappel die veelvuldig verwerkt wordt in gratins, romige purees of lekker uit de oven.
Het ijs is vaak ook niet aan te slepen rondom Kerst. Een overheerlijke coupe of ijstaart maakt het kerstdiner net even af, maar vaak wordt er ook vaak een trifle of mousse geserveerd.
Wij geven hier zomaar een aantal tips en recepten om er een smaakvolle kerst van te maken.
Frisse Garnalencocktail
Een frisse garnalencocktail in een glaasje met een makkelijke zelfgemaakte dressing en partjessinaasappel. Een heerlijk klassiek voorgerecht dat ook nog eens leuk is om te maken voor een feestelijk diner.
INGREDIËNTEN voor 4 personen
• 50 gr veldsla of romaine
• 200 gr kleine garnalen of Hollandse garnalen
•4 eetlepels mayonaise
• 125 ml crème fraîche
• snuf paprikapoeder
• snuf peper en zout
• 1 citroen
• 1 sinaasappel
Klop de crème fraîche los met de mayonaise. Pers een halve citroen uit en voeg dit sap toe aan het crème fraîche mengsel. Breng de dressing op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
Rasp de sinaasappel met een fijne rasp. Snijd daarna de schil van de sinaasappel. Snijd met een scherp mes de partjes uit de sinaasappel. Doe wat sla in de glaasjes, verdeel hier de garnalen en stukjes sinaasappel over. Schep wat saus er over en garneer met wat sinaasappelrasp en een partje citroen.
Tips: Bewaar de garnalencocktails maximaal 3 uur in de koelkast. Daarna verlept de sla. Je kunt wel al het sausje een dag van tevoren maken.Vervang de sinaasappel ook eens door mineola of mandarijntjes.
Klassieke Carpaccio
Makkelijk en heerlijk klassiek Italiaans voorgerecht van carpaccio met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en een heerlijke dressing
INGREDIËNTEN voor 4 personen
• 250 gr dun gesneden ossenhaas
• 4 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas
• 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
• Handje rucola
• peper en zout
• Truffelsaus of truffelmayonaise
Verdeel de carpaccio over 4 borden. Verdeel er een beetje rucola ver en garneer met wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Bestrooi met een snufje peper en zout en druppel er een beetje truffelsaus of truffelmayonaise over.
Tip: je kunt ook zelf truffelmayonaise maken door een beetje mayonaise te mengen met truffelolie en eventueel een beetje water om aan te lengen.
Hertenbiefstuk met portsaus
Serveer dit luxe stukje wild met een volle rode portsaus en sjalotten met stoofpeertjes en haricots verts voor een heerlijk kerstdiner
INGREDIËNTEN voor 4 personen
• 4 stukken hertenbiefstuk (op kamertemperatuur.)
• snuf peper en zout
• snuf tijm
• 150 ml port
• 150 ml vleesbouillon of wildfond
• 28 gr ontbijtkoek (1 plak)
• 2 eetlepels boter
• 2 sjalotten
• 4 stoofperen
• haricots verts
Maak eerst de portsaus. Hak de sjalotten grof, bak 5 minuutjes in een pan met 1 eetlepel boter en voeg een snufje tijm toe. Meng de port en bouillon in een maatbeker of glas en voeg toe aan de sjalotten.
Kruimel de ontbijtkoek erbij en roer goed door tot deze is opgelost. Laat de portsaus 15 a 20 minuutjes pruttelen tot deze wat is ingedikt.
Dep de hertenbiefstuk droog. Bestrooi de hertenbiefstuk met peper en zout. Verhit een koekenpan op het vuur en smelt daar 1 eetlepel boter in. Leg de biefstuk hierin en schroei alle zijdes dicht. Laat hem daarna nog op een lager vuur 3 minuten doorbakken voor rare, 5 minuten voor medium en 8 minuten voor well- done (afhankelijk van de dikte). Haal hem uit de pan en wikkel in een stukje aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Serveer de hertenbiefstuk op een bord met de portsaus en leg er een stoofpeer en haricots verts bij. Ook lekker met aardappelpuree of frietjes.
Tip: in plaats van port kun je ook rode wijn gebruiken voor de saus
Groentestrudel met spinazie
Heerlijk vegetarisch van knapperige bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.
INGREDIËNTEN voor 1 strudel (Uit deze groentestrudel kun je 8 plakjes snijden)
• 1 rol vers bladerdeeg
• 1 paprika
• 125 gr ricotta
• 400 gr verse spinazie
• 1 handje walnoten
• 1 snuf peper en zout
• 1 rode ui
• 2 tenen knoflook
• 2 eetlepels paneermeel
• 10 zongedroogde tomaten op olie
• 2 eieren
• olie om in te bakken
Verwarm de oven voor op 200° graden. Verhit een grote pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde ui en knoflook hierin aan. Voeg de spinazie in etappes erbij en laat slinken. Snijd de paprika in blokjes en bak ook even mee met de spinazie. Voeg een snuf peper en zout toe. Doe het mengsel in een vergiet of zeef en druk een groot deel van het vocht eruit. Doe het mengsel in een kom en voeg de in stukjes gesneden gedroogde tomaatjes, walnoten en ricotta erbij. Voeg ook 1 ei toe en meng alles goed door elkaar.
Rol het deeg af en leg op een bakplaat met bakpapier (als dit nog niet bij de rol zit). Bestrooi het bladerdeeg met paneermeel. Schep het spinaziemengsel op het deeg en verdeel over ongeveer ⅓ deel. Vouw het deeg aan de zijkanten iets over de vulling en rol hem dan voorzichtig op. Druk de naden goed dicht en zorg dat deze het liefst aan de onderkant zitten. Snijd met een scherp mes wat inkepingen aan de bovenkant van de rol. Klop het andere ei los en bestrijk de rol hiermee. Bak de groentestrudel ca. 35 minuten in de oven tot hij mooi bruin en knapperig is.
Tips: je kunt deze strudel al een dag van tevoren maken en vervolgens kort opwarmen in oven. Je kunt ook het spinaziemengsel al van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
Lekker met een salade of een soep erbij. Serveer 1 plakje van de strudel als voorgerecht of 2 à 3 plakjes als hoofdgerecht.
Kip uit de oven
Met dit heerlijke recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn uit de oven steel je de show tijdens een feestelijk diner.
INGREDIËNTEN voor 4 personen
•1 hele biologische kip (ca 1 (2 tot 1,5 kilo) op kamertemperatuur)
•1 sinaasappel
•3 teentjes knoflook
•paar takjes verse rozemarijn
•peper en zout
•30 gr roomboter (kamertemperatuur)
Verwarm de oven op 180 graden. Knip eventuele touwtjes waar de poten van de kip mee vast zitten gebonden los.Snijd de sinaasappel in een paar stukken. Strooi een beetje peper en zout in de kip. Stop de stukken sinaasappel er in (als ze niet allemaal passen laat je er een paar uit, je moet niet gaan proppen).Kneus de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ook in de kip. Steek er een takje rozemarijn bij en 1/3 deel van de boter. Nu is de kip goed gevuld.
Bind de achterpoten van de kip bij elkaar zodat de holte wat dichter is (op de foto zie je dat ik dat had gedaan toen er al een laagje boter over de kip heen zat en dat was eigelijk helemaal niet handig). Leg de hele kip in de braadslede.
Hak wat takjes rozemarijn fijn. Prak de rest van de boter met een vork en roer de rozemarijn er door. Om dit makkelijker te maken kun je de boter wat zachter maken door ietsjes verwarmen, maar hij moet niet vloeibaar worden. Bestrijk de bovenzijde van de kip met een laagje rozemarijnboter (ook de poten). Bestrooi de kip met een beetje peper en zout. Leg eventueel wat stukken wortel en aardappels rondom de kip. Zet de kip een half uur op 180 graden in de oven.
Draai de temperatuur daarna naar 120 graden en laat de kip nog 45 min tot 60 min bakken (afhankelijk van de dikte en grootte). Besprenkel de kip af en toe met het vocht op de bodem van de braadslede. Als je een mooi bruin korstje wil kun je de laatste 5 min ook de grill erbij aanzetten. Maak je gebruik van een oventhermometer, dan kun je een kerntemeperatuur aanhouden van 70 graden. Haal de kip uit de oven en bedek met aluminiumfolie en laat 15 min rusten. Daarna kun je de kip aansnijden.
Voor er bij:winterpeen en aardappels
Materialen: Rolladetouw en braadslede
Champignonroomsaus
Een champignonroomsaus doet het altijd goed, maar hoe maak je die nu eigenlijk? Deze veelzijdige saus is lekker bij pasta, schnitzel, een stukje kip, een varkenshaasje of over groenten.
INGREDIËNTEN voor 4 porties
• 250 gr champignons
• 1 uitje
• 200 ml groentebouillon
• 2 eetlepels crème fraîche
• 30 gr boter
• 2 eetlepels bloem
• peterselie
Chocolade Mousse
Voor dit makkelijke basisrecept voor luchtige chocolademousse heb je maar 4 ingrediënten nodig
INGREDIËNTEN voor 4 stuks
• 250 gr chocolade
• 3 eiwitten
• 75 gr suiker
• 250 ml slagroom
Smelt de chocolade au bain marie in een kom boven een pan met heet water. Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Doe de suiker er beetje bij beetje bij tijdens het mixen. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Schep de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom, en als deze is opgenomen spatel je de eiwitten er door. Klop niet te lang ander klop je de lucht er uit.
Verdeel de chocolademousse over 4 glaasjes en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de chocolade mousse met wat geraspte chocolade.
Je kunt deze mousse maken met melkchocolade of een combinatie van melk en puur. Dit dessert is ook ideaal om een dag van te voren te maken, zo heb je snel en makkelijk een dessert voor Kerst.
Eet smakelijk!
Dit artikel is eerder gepubliceerd in onze speciale wintereditie van Update