STOMPETOREN - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd?
Vandaag interviewt wethouder Dijkman de heer Peter Appelman. Samen met collega Margo van der Vliet en zoon Dave runnen zij Appelman Vegetables. Een groenteteeltbedrijf aan de Noordervaart in Stompetoren. Het bedrijf teelt broccoli, witte kool en sinds kort ook bloemkool. Maar ook stagiaires uit de hele wereld en buitenlandse bedrijven komen graag een kijkje nemen hoe de groenteteler in onze gemeente werkt.
250 hectare grond, dat doe je niet met de hand, dat is best veel.
“Ach wat is veel, via Bejo zaden ontvang ik hier wel eens buitenlandse bedrijven. Een tuinder uit Engeland bijvoorbeeld, vraagt zich af of je van 250 hectare kunt leven. En heb je Aziaten, die vallen van hun stoel af. Dus wat is groot? We zijn begonnen met een halve hectare maar je groeit mee in de markt. De kansen die op je pad komen die raap je op – of je laat ze liggen.”
Het is een echt familiebedrijf, hoe is dat zo gekomen?
“Mijn vader was loonwerker. Hij zei dat ik nooit tuinder moest worden, maar ik vind het ‘eigen baas zijn’ geweldig! Af en toe knijp ik mezelf ook in mijn arm. Want er lopen nu 10 vaste medewerkers, en 30 vaste seizoensmedewerkers. Ik wilde zelf een jaar of vijf geleden het bedrijf al afbouwen maar mijn zoon, die toen las- en productiewerk deed, zag het als een uitdaging. Hij wilde eerst een jaartje meedraaien. Dat is inmiddels al vijf jaar geleden en hij heeft nu de dagelijkse leiding hier.”
Hoe werkt dat met inkopen?
“Ik houd me bezig met de leveringen aan de supermarkten zoals Dekamarkt, Dirk van de Broek en Albert Heijn. De inkopers en voorwaarden van de supermarkten zijn allemaal anders! Ik zeg altijd: ”Als we er samen maar uitkomen”.
Hoe werkt het met verpakte groente, doen jullie dat ook zelf?
“Groente bewerken doen we niet zelf. De Vezet, hier bekend in de regio, mag alleen voor Albert Heijn werken dus onze groenten gaan naar Heemskerk Snijderij in Rijnsburg. Maar voor mij zou de btw op groente eraf mogen zo lang Mc Donalds in dit land de grootste voedselleverancier is. Het zou mensen stimuleren om gezonder te gaan te eten.”
Als je kijkt naar de afgelopen 6 maanden, heb je gemerkt dat het tot meer verkoop leidde? Of was het onveranderd.
“Beduidend meer verkoop”, volgens Peter Appelman. “Het ligt er aan hoe hoog je inschrijft. Andere collega’s schrijven misschien hoger in maar ik kijk niet zo naar andere ondernemers. Maar er zijn tegenwoordig ook minder tuinders, dat komt omdat we veel moeten investeren in ons bedrijf. Wij worden wel eens weggezet als foute mensen. En dat doet me een beetje zeer. Wij zijn aangesloten bij ‘PlanetProof’ en nemen maatregelen om de negatieve milieueffecten die gepaard gaan met intensieve landbouw te voorkomen of beperken. Naast de hypotheek gaan er tienduizenden euro’s de grond in, en die gaan van mijn inkomen af. Daarvan zien we pas op lange termijn het resultaat. De grond die ik doorgeef heeft meer CO2, meer organische stoffen en is gezonder dan toen ik het gekregen heb. Daar ben ik al 10 jaar mee bezig.”
U heeft al 40 jaar stagiaires via een uitwisseling.
“Klopt, dit is via de Stichting uitwisseling Bergen, zij hielden hier ook een tijd kantoor. Het is een stichting die na de oorlog is opgericht om mensen min of meer verzoenend met elkaar te laten omgaan. Ik heb inmiddels qua stagiaires al de hele wereld over de vloer gehad. Alles kunnen ze hier leren, het productiewerk, de kunstrooier, de grondbewerking en de planning. Maar voor elke stagiair geldt dat ik alleen goed gemotiveerde mensen wil. En ik leer andersom ook graag van ze!