GROOTSCHERMER - In sept. 2008 kregen 7 inwoners van Graft -De Rijp en Schermer de opdracht van beide gemeentes om 1 werkgroep te formeren en te onderzoeken of een AED netwerk haalbaar was in de polders.

Het resulteerde in de oprichting van stichting Polderhart in mei 2009. Er werden 14 AED’s aangeschaft en opgehangen op locaties die 24/7 bereikbaar zijn. Ook moesten er met spoed vrijwilligers opgeleid worden om een hartstoornis te kunnen herkennen, de reanimatie te starten en de AED’s te bedienen. Vele vrijwilligers melden zich aan en kwamen massaal naar de opleidingsavonden in de brandweerkazerne in De Rijp. Samen moesten zij de BurgerAED vormen, die opgeroepen kon worden middels een AED-Alert: een sms van de meldkamer 112, indien er een reanimatiemelding in de omgeving van hun woon of werkadres had plaatsgevonden. Zij konden dan alvast de reanimatie starten of de AED naar het opgegeven adres brengen en aan te sluiten.

In aug. 2009 werd Noord-Holland al aangesloten op dit oproepsysteem voor de BurgerAED, een initiatief van de veiligheidsregio NHN. De Stichting Polderhart werd als 2e aangesloten op AED-Alert. Ze waren een ware pionier op dit gebied. Vele soortgelijke organisaties met dezelfde doelstelling hebben Polderhart nadien om advies gevraagd, over hoe zoiets te organiseren.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder. De gemeentes Graft- De Rijp en Schermer zijn bij Alkmaar gevoegd. Er hangen 28 Polderhart AED’s in de voormalige gemeentes, waardoor er voor het AED netwerk een goede dekkingsgraad is bereikt. Het meldsysteem heet inmiddels geen AED-Alert meer maar HartslagNu en die heeft naast de oude sms oproep, ook een moderne app voor smartphones. Via de app kan men worden opgeroepen, indien er een 112-reanimatiemelding is, in een straal van 750m van de op locatie waar men op dat moment verblijft. Polderhart stimuleert mensen zich aan te melden bij HartslagNu, maar het is geen voorwaarde om een opleiding te volgen. Hoe meer personen een reanimatie kunnen herkennen en starten, hoe beter. Bijna 500 vrijwilligers uit de polders zijn opgeleid door Polderhart. Eenmaal opgeleid, mogen zij ieder jaar gratis een herhalingsles volgen, om zo goed getraind te blijven en de kans op een geslaagde reanimatie te vergroten. De lessen worden zoveel mogelijk in de eigen dorpen gegeven.
Na een reanimatie haalt Polderhart haar gebruikte AED op en vervangt hem direct. Indien gewenst wordt er ook gelijk nazorg gegeven aan de opgeroepen vrijwilligers. Jaarlijks worden tevens de hoogste klassen van de basisscholen bezocht voor een voorlichting over AED’s.

Sinds 2018 is Polderhart erkent als Reanimatiepartner van de Hartstichting en HartslagNu.
De stichting wordt geheel gerund door vrijwilligers en is er trots op, wat er in 10 jaar tijd bereikt is in samenwerking met de inwoners van de voormalige gemeentes Graft-De Rijp en Schermer.

Reden om hen allemaal uit te nodigen voor de jubileumavond op 9 mei in café ’s lands Welvaren in Schermerhorn. Sprekers: veiligheidsregio NHN, ARREST onderzoek AMC en een reanimatie demonstratie door ambulancebroeders, die alle handelingen verklaren.

Aanmelden via: Info@polderhart.com