SCHERMERHORN - Op zondag 5 september draaien veel molens in de Schermer en is de Museummolen open voor bezoek. Tijdens de regionale molendagen zijn de streekeigen molens te ontdekken. Elke eerste eerste zondag van september zijn de Schermermolens aan de beurt. Tijdens deze Schermermaaldag presenteert de Schermer Molens Stichting haar molens voor bezoekers in de voortuin van de gemeente Alkmaar.
De molens in de Schermer geven een indruk van hoe de bewoners van deze polder vroeger droge voeten kregen en hielden. Maar liefst 52 molens maalden het Schermeer leeg. Hiervan zijn nog 11 molens over. Daarnaast staan tegenover Rustenburg drie Strijkmolens prachtig op een rij en wordt in molen De Otter bij Oterleek meel gemalen en in de winkel ernaast verkoopt Fermento meel, brood en heerlijke koeken. Tijdens de Schermer Maaldag is het een belevenis als meerdere molens draaien.
De volgende molens draaien en de erven zijn toegankelijk: Ondermolen O aan de Molenweg 12 in Ursem; Strijkmolen K aan de Noordschermerdijk 14 in Oterleek, Poldermolen O aan de Noordervaart 20 in Schermerhorn, Poldermolen D aan de Noordervaart 49 in Stompetoren, Ondermolen C aan de Noordervaart 4 in Schermerhorn en Bovenmolen E aan de Molendijk 6 in Schermerhorn. Deze niet-openbare molens en molenerven worden gewoon bewoond en zijn alleen vanaf de weg of het molenpad te bekijken. Ook de molen De Otter in Oterleek is van buiten en binnen te bekijken.
Een molen ervaar je pas echt als je binnen bent. Aangedreven door wind om water te verplaatsen, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. De werking van een poldermolen is te beleven in de Museummolen aan de Noordervaart 4 in Schermerhorn. Hier wordt uiteengezet hoe de molens water uit de polder maalden en is te zien hoe de molen werkt en het droogmalen in zijn werk gaat. Het molenerf is open en in de molen zelf is via glazen panelen te zien hoe de spil draait, hoe de vijzel water oppompt en hoe de wind via de wieken het hele gaande werk aanjagen.
Maak zondag 5 september een mooie fiets-, wandel of autoroute of boottocht door de Schermerpolder en beleef de draaiende molens!
Meer info en een routekaart via: www.museummolen.nl of https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1xIjohIxgJ0L2KuLO_qEZZq4T7vED64Gi&usp=sharing
Doneren voor de getroffen bovenmolen G kan via: www.deschermermolens.nl