SITTARD - Driebander Sam van Etten heeft tijdens de Grand Prix van Sittard voor een enorme stunt gezorgd door in de achtste finale de torenhoge favoriet Dick Jaspers, nummer één op de wereldranglijst, te verslaan. De biljarter uit Schermerhorn won de partij met 40-33 in 18 beurten met een, voor zijn doen, onwaarschijnlijk hoog gemiddelde van 2.222. Een ronde later was hij echter niet opgewassen tegen de Brabander Jean van Erp die hem met 40-26 in 21 uit het toernooi stootte.


Van Etten speelde voor de derde keer in zijn carrière tegen Jaspers, die twee weken geleden nog derde werd tijdens het wereldkampioenschap in Vietnam. De eerste twee ontmoetingen, in 2022 eveneens in Sittard, verloor de Noordhollander tamelijk kansloos. Dit weekeinde bewees Van Etten dat hij de afgelopen twee jaar als biljarter sterk is gegroeid. 'Sam was vandaag een hele goede tegenstander die terecht heeft gewonnen. Ik heb hier geen andere verklaring voor,' aldus Jaspers.

Dat hij in de knock-outronde aan Jaspers werd gekoppeld had Van Etten te danken aan een matig optreden op vrijdag. In het hoofdtoernooi speelde hij eerst gelijk tegen Johan Zwiers uit Oss (40-40 in 29), verloor van de uiteindelijke winnaar Jan Paul de Bruijn (30-40 in 21) en won zijn derde partij tegen Roy Zielemans (40-24 in 26). Met drie matchpunten en een moyenne van 1.447 plaatst hij zich ternauwernood bij de beste zestien.

'Tegen Zwiers speelde ik best goed, had ook kunnen winnen, maar ik maakte het niet af. Tegen De Bruijn had ik niet echt een kans, maar ik had een goed gemiddelde, mede door een serie van 10. De derde partij tegen Zielemans won ik eenvoudig, maar het werd toch nog spannend omdat De Bruijn heel veel moeite had met Zwiers. Gelukkig won hij en ging ik op moyenne door,' aldus Van Etten

Favoriet

Omdat Jaspers alle drie partijen in het hoofdtoernooi met ruime cijfers had gewonnen (moyenne 2,448) ging hij als torenhoge favoriet naar de eindronde. Maar Van Etten bleek niet onder de indruk van de Brabander die al 66 GP's op zijn naam had staan. Hij nam voor de pauze al een ruime 20-8 voorsprong en via 33-19 behaalde de Schermerhorner de winst met 40-33.

'We begonnen allebei wat stroef,' liet Van Etten na zijn winstpartij weten. 'Gelukkig scoorde ik wel punten, waardoor ik met een voorsprong de break in ging. Na de pauze speelde ik goed en zat het ook wat mee. Dat heb je nodig tegen Jaspers. Aan het slot van de partij werd ik wat nerveus, maar ik bleef goed mijn ding doen. Zo won ik. Echt heel mooi.'

In de kwartfinale trad Van Etten aan tegen de sterke Brabander Jean van Erp. Die had de laatste acht bereikt via een ruime zege op Dave Christiani (40-22). Van Erp nam al voor de break een ruime 21-13 voorsprong en hield die gedurende de rest van de partij vast. 'Ik startte niet goed tegen Van Erp. Ik had niet de goede focus en dat strafte hij goed af. Balen, maar ik kijk toch met een goed gevoel op dit weekeinde terug.'

NK Berlicum

De plaats bij de top acht van Nederland levert Sam van Etten zeer waarschijnlijk een startbewijs op voor de nationale titelstrijd die in januari 2025 in Berlicum wordt gehouden. Bovendien reist hij over twee weken met vertrouwen af naar de World Cup in Veghel, waar de complete wereldtop aanwezig is. De Noordhollander speelt in de poule onder andere tegen de Vietnamees Doc Min Thran, de nummer 27 op de wereldranglijst.